Natuurwandeling in Gerhagen

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • zondag 7 oktober 2018 13u30 - 17u00
Bosmuseum Gerhagen - ZAVELBERG 10, 3980 TESSENDERLO

Verslag

Onze gids, Willy Vanwesemael, had ons gewaarschuwd : het zou een begeleide wandeling worden met veel nieuwigheden over de natuur en veel verhaaltjes, gekruid met een flinke dosis humor.

En inderdaad, wat weet die man veel af van natuur, geschiedenis, natuurgeneeskunde en oude gebruiken.

Het begon met het verhaal van Pier Goed, die in Gerhagen leefde en daar, na een moord, gevierendeeld werd en zijn familie opgehangen. De VVV-toren werd in 1965 neergeplaatst en als je daarop staat, beseft je pas hoe groen Tessenderlo en omstreken wel is. Gerhagen werd erkend als 1ste stiltegebied van Vlaanderen, waar dus geen motorrijtuigen, radio’s en dergelijke zijn toegelaten.

Wisten wij wel dat het lieve roodborstje een heel agressief vogeltje is ? Braamblaadjes helpen tegen bloedend tandvlees, adelaarsvaren tegen tongjicht, de lijsterbes is een geneesmiddel tegen suikerziekte en van een lijsterbestakje maak je heel gemakkelijk een vogelstrop. De sporen van paddenstoelen ruimen een bos op en mossen halen hun voedsel uit lucht en regen , niet uit de grond. En zo ging Willy maar verder, 4 km lang.

Wij leerden ook wat over de bijna onuitroeibare Amerikaanse vogelkers, waarvan alleen de bessen niet giftig zijn, de zeldzame mierennest van de zeer agressieve rode bosmier, het verschil tussen zomer- en wintereiken met zwarte bessen van de vlierstruik kan je de haren zwart verven tot . . . . . het er vanaf regent.

Willy ontkrachtte ook enkele volkswijsheden: klimop die tegen een boom opgroeit, wurgt deze boom niet, maar verstevigt hem. Een vleermuis vliegt niet in de haren, maar het verhaal diende enkel om de jonge meisjes bang te maken die ’s avonds uitgingen.

En ondertussen ook wat waarschuwingen: eet geen vliegenzwam , want daar krijg je hallucinaties van en geen wilde braambessen, want die kunnen besmet zijn met de eitjes van de vossenlintworm.

Kortom een wandeling met zovele weetjes, verhalen en humor zodat ze veel te vlug gedaan was.
Willy eindigde de tocht met het “ontroerende” verhaal van Marijke.

Op het terras van Ter Scoete genoten wij nog van het warme herfstzonnetje, waar de Landelijke gilde aan alle deelnemers een tas koffie aanbood met een lekker stukje vlaai.

Ludo Camps.
Secretaris Landelijke gilde Engsbergen.

Praktisch

Vertrek
13.30
Artiest / Spreker / Gids
Willy Vanwesemael
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Engsbergen
Reservatie
ludo.camps@hotmail.com
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

013/55.31.34

Meer activiteiten