Van ananas tot hemd

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • dinsdag 23 april 2019 20u00 - 22u30
't Goor - ENGSBERGSEWEG 107, 3980 TESSENDERLO

Verslag

Trias, een organisatie die ondernemers en boeren in Azië, Latijns-Amerika en Afrika met elkaar in contact brengt. Met financiële steun, technisch advies en toegang tot microkrediet leert ze deze arme mensen hun krachten te bundelen en zo hun dromen waar te maken.
Landelijk Gilde-consulente3 en  onze voordrachtgever, Ann Van Loock, trok vorig jaar met Trias op inleef reis naar de Filipijnen, een land vol uitdagingen. Met bijna 7.500 eilanden is het de grootste eilandengroep  en de grootste kokosnoten- producent ter wereld. Maar tyfoons, landverschuivingen, vulkaanuitbarstingen en overstromingen maken dit land ook tot één van de meest kwetsbare plaatsen ter wereld.
Vier eeuwen Spaanse kolonisatie zorgden er  voor een heuse machocultuur. Niettegenstaande deze ingesteldheid houden de vrouwen op het platteland de portemonnee bij, om te verhinderen dat hun echtgenoten hun inkomen vergokken tijdens “hanengevechten”.
Op haar programma stond een bezoek aan de hoofdstad Manilla en de provincie Bicol, waar de sporen van een verwoestende tyfoon nog altijd zichtbaar zijn.
Zij bezocht er boeren en boerenorganisaties die, onder begeleiding van Trias, gemakkelijker toegang kregen tot de markt, grotere volumes en een betere kwaliteitszorg konden bereiken, zodat zij hun inkomen konden verhogen.
Een greep uit haar ervaringen: Als ondernemer alleen sta je nergens: maar samen investeren in machines en gebouwen , samen de opbrengst stockeren en zo duurder kunnen verkopen. Landbouwers  overtuigen van de klimaatwijzigingen: oprichten van kleine digitale weerstations, zodat regen en wind tijdig gedetecteerd wordt en vee en oogst tijdig binnen gedaan worden. Oprichten van kleine winkeltjes (sari-sari) zodat eigen opbrengsten gemakkelijker verkocht kunnen worden. Sparen en lenen , zodat met het spaargeld de lening kan afbetaald worden van iemand  die ziek is of een ongeval heeft gehad. Inzetten op teelt van de  kleine ananas, die veel smakelijker is om niet alleen te kunnen concurreren tegen de grote concerns, maar om een unieke productie op te starten van veganistisch leder: ananasblad wordt van de plant afgerukt, geschraapt en ontveld. Deze vezels worden dan geknoopt en geweven waarmee schoenen, hemden, sjaals  en handtassen worden gemaakt.
Ann zag er solidariteit: een vrouw die werkt in een coöperatie laat met dat inkomen haar  man een vissersboot kopen. De vis wordt dan onder elkaar verdeeld.
De 18 aanwezigen, overdonderd door de heldere en soms pakkende getuigenis van Ann, konden op het einde van de voordracht nog een geldelijke gift doen en zo bracht  ons roze spaarvarkentje, samen met de extra steun van Landelijke gilde Engsbergen, nog bijna 300 euro op. Hiermee kan Trias onder andere 3 klimaatbewuste landbouwers/ondernemers trainen die begaan zijn met de klimaatveranderingen in de Filipijnen.
Ook jij kan dromen om wereldwijd duizenden anderen te helpen: jouw bijdrage is welkom op rekening van Trias  BE45 7363 3333 3389.

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Jacques Van Outryve
Voor wie
Volwassenen (+18j)
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Engsbergen
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

+32496834566

Meer activiteiten