Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

Wie zijn we

 De Landelijke Gilde Engsbergen is ontstaan uit de vroegere boerengilde St. Isidorus, die in 1895 ter plaatse  werd opgericht en tot doel had de morele en materiële verbetering van de landbouwers. Dit deed zij enerzijds door de verkoop van  meststoffen en zaaigoed aan de landbouwers en anderzijds door het geven van voordrachten om hun agrarische kennis te verbeteren.   In die tijd richtte de gilde zich hoofdzakelijk tot de landbouwers aangezien die  het merendeel van de bevolking uitmaakte. 

Rond de jaren 1950 waren er 70 leden; dit aantal groeide rond de jaren 1970 uit tot een  100-tal. 

Mettertijd evolueerde  de plattelandsbevolking: er kwamen hoe langer hoe meer andere beroepen en arbeiders op het platteland wonen en daarom werd er door de Centrale Diensten in Leuven een herstructurering uitgevoerd: de boerengilde werd  in 1970-1971 omgevormd tot enerzijds de Bedrijfsgilde, uitsluitend voor land- en tuinbouwers, en anderzijds tot  “Landelijke Gilde” waarvan de werking beter was aangepast aan de nieuwe , moderne eisen van de landelijke  parochie. 

De programmapunten  en activiteiten van onze gilde hebben een godsdienstig, sociaal-cultureel en ontspannend karakter, hiermee kunnen we een breed publiek aanspreken: bedevaarten, voordrachten over sociale problemen, praktische lessen, wandeltochten en zoekwedstrijden, daguitstappen, barbecues, muzikale optredens, petanque en de laatste jaren waagden we ons zelfs aan moderne activiteiten zoals zumba en taichi. 

Onze gilde was  pionier op gebied van onthaal van nieuwe dorpsgenoten door de “inwijkelingendag” , een activiteit die nu op gemeentelijk vlak wordt uitgevoerd maar waarmee onze gilde ooit een prijs heeft gewonnen. 

Onze gilde was in 1984  ook  de initiatiefneemster voor de uitgave van het boek “De geschiedenis van Engsbergen” geschreven door  Rita Van Dessel, licentiaat geschiedenis, Heverlee. 

Een andere zeer belangrijke activiteit: de ontvangst van uitgeweken Engsbergenaren , die met Allerheiligen , na bezoek aan kerk en kerkhof,  hun vroegere dorpsgenoten en hun  familie in ’t Goor  kunnen ontmoeten voor een gezellige babbel. 

Onze vereniging bedraagt op 1 januari 2018 meer dan 120 leden.   

 

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.